- 2 łyżki mąki kokosowej (40g)
- 3 łyżki mąki ryżowej (45g)
- Nieco ponad szklankę maślanki (220g)
- 1 łyżka stewii w proszku (użyłam tej)
- 1 duże jajko (60g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki jogurtu greckiego (60g)
- 2 łyżki przecieru z mango
- 1/2 małego banana (50g)
Jajko wymieszać chwilę trzepaczką z maślanką i stewią. Dodać mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać delikatnie. Z początku masa wyda się nam dość rzadka, jednak po chwili mocno zgęstnieje (wynika to z higroskopijnych właściwości mąki kokosowej, która stopniowo "wciąga" płyny) - w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę maślanki. Smażyć małe placuszki na patelni dobrej patelni teflonowej bez dodawania tłuszczu (Uwaga: Jak dobrze widać, w przepisie nie ma oleju. Nie dałam go... przez przypadek w wyniku zbytniego zaspania z rana ;-) placki wyszły równie dobre, choć miały delikatniejszą strukturę i trzeba było ostrożniej je przewracać podczas smażenia. Dodatek oleju roślinnego (3 łyżki, około 30g) sprawi, że będą się lepiej trzymać i będą smaczniejsze, ale należy się liczyć z faktem, że na porcję zwiększy się ich wartość energetyczna o jakieś 130 kcal).
Podawać z 2 łyżkami jogurtu greckiego polane przecierem z mango z pokrojonym w plasterki bananem. Smacznego! :-)
Wartość energetyczna 1 porcji:
Energia: 390 kcal
Białko: 25,2g
Tłuszcz: 13,4g
Węglowodany: 42,6g
Cholesterol: 111,3g
Błonnik: 14,44g
Gdzie kupujesz mąkę kokosową? w mojej okolicy nigdzie takiej nie widziałam:( a kusi mnie, żeby przetestować:) chyba, że można ją zastąpić inną?
OdpowiedzUsuń