- 4 niewielkie cukinie (1 u mnie po wydrążeniu ważyła 200g)
- 150g suchej kaszy jaglanej
- 250g mielonej piersi indyczej
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80g sera żołtego
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką nasiona. Ugotować kaszę jaglaną na wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy zmiękną i zmniejszą swoją objętość wrzucić przyprawione solą i pieprzem mięso mielone. Gdy mięso się zetnie wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, zamieszać i zalać zblendowanymi pomidorami z puszki. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem, bazylią oregano i tymiankiem (lub swoimi innymi ulubionymi ziołami) i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Nakładać farsz do wydrążonych cukinii, następnie posypać startym serem. Zapiekać w 200st przez 25-30min.
Smacznego ;-)
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 360 kcal
Białko 27,2 g
Tłuszcz: 11,9 g
Węglowodany: 41,6 g
Cholesterol: 45 mg
Błonnik: 6,2 g
Od razu przepis mi się spodobał i dziś przyrządziłam na obiad. Pyyycha :D
OdpowiedzUsuńMoja druga połówka też zachwycona, spałaszował 3 połówki i poprosił o powtórkę ;)
Czekam na kolejne pyszne i zdrowe przepisy!
Świetny przepis, też często wykorzystuję cukinię w moich potrawach!
OdpowiedzUsuń