czwartek, 2 października 2014

Ulubione przepisy dietetyczki: cukinia faszerowana indykiem, kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 niewielkie cukinie (1 u mnie po wydrążeniu ważyła 200g)
  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • 250g mielonej piersi indyczej
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 80g sera żołtego
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką nasiona. Ugotować kaszę jaglaną na wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy zmiękną i zmniejszą swoją objętość wrzucić przyprawione solą i pieprzem mięso mielone. Gdy mięso się zetnie wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, zamieszać i zalać zblendowanymi pomidorami z puszki. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem, bazylią oregano i tymiankiem (lub swoimi innymi ulubionymi ziołami) i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Nakładać farsz do wydrążonych cukinii, następnie posypać startym serem. Zapiekać w 200st przez 25-30min.
Smacznego ;-)

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 360 kcal
Białko 27,2 g
Tłuszcz: 11,9 g
Węglowodany: 41,6 g
Cholesterol: 45 mg
Błonnik: 6,2 g


2 komentarze:

  1. Od razu przepis mi się spodobał i dziś przyrządziłam na obiad. Pyyycha :D
    Moja druga połówka też zachwycona, spałaszował 3 połówki i poprosił o powtórkę ;)

    Czekam na kolejne pyszne i zdrowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, też często wykorzystuję cukinię w moich potrawach!

    OdpowiedzUsuń