[Wpis archiwalny z vitalia.pl]
Ich procentowa zawartość w diecie powinna wynosić 25-30% energii, co przykładowo dla diety 2000 kcal daje około 56-67g (1g tłuszczu to 9kcal). Dlaczego tłuszcz jest dla nas ważny? Bo to źródło energii dla wszystkich tkanek organizmu (poza mózgiem i erytrocytami), chroni nas przed nadmierną utratą ciepła, hamuje aktywność skurczową żołądka, wydłuża uczucie sytości, wpływa na odczuwanie smaku oraz stan skóry i włosów. Funkcji całkiem sporo, jednak jedna z nich zdaje się być tutaj absolutnym nr 1 - magazynuje energię w postaci tkanki zapasowej... czasem w sporym nadmiarze ;-)
Gdzie znajdziemy tłuszcze?
Kwestia oczywista, czyli tłuszcze widoczne: masło, smalec, łój, margaryny, oleje roślinne, majonez
Produkty obfitujące w tłuszcz: mięso w szczególności wieprzowe i z gęsi, parówki, pasztety, boczek, tłuste ryby morskie - łosoś, makrela, halibut, śledź, pełnotłuste mleko i jego przetwory, żółte sery i kremowe, wiórki kokosowe, sezam, len, orzechy, soja, oliwki, słodycze, słone przekąski, awokado, fast-foody, gotowe do odgrzania posiłki.
Jakie tłuszcze jemy?
Ograniczamy: tłuste mięsa, masło, margaryny twarde (Kasia, Palma) smalec, łój, pełne mleko i jego przetwory, żółte sery, słodycze, słone przekąski, fast-foody, gotowe do odgrzania posiłki. Zawierają one tłuszcze nasycone, a niektóre również tłuszcze trans, które w nadmiarze mają bardzo niekorzystny wpływ przede wszystkim na nasz układ krążenia.
Wybieramy natomiast: oleje roślinne (poza kokosowym i palmowym) i bazujące na nich margaryny miękkie, tłuste ryby morskie, sezam, len, orzechy, oliwki, awokado czy soję. Zawierają one tłuszcze nienasycone (wielonienasycone oraz jednonienasycone), które wpływają korzystnie na nasz układ krążenia, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz procesów myślowych, odporność organizmu oraz procesu widzenia.
Dlaczego nie wolno nam przesadzać z ilością tłuszczu?
Bo to wysokoenergetyczny składnik pożywienia, którego nadmiar sprzyja nadwadze. Może także sprzyjać powstawaniu niektórych nowotworów oraz chorobom układu krążenia.
C.D. nastąpi
P.S. Masło to do tej pory kwestia sporna, wiele publikacji odnosi za i wiele przeciwko jego spożywaniu. To samo tyczy się oleju kokosowego.
Tłuszcze w diecie są bardzo ważne, ale tłuszcze trans już niekoniecznie. Należy bardzo dokładnie czytać etykiety, ponieważ spożycie ich w dużych ilościach jest zabójstwem dla naszego organizmu.
OdpowiedzUsuńZawsze przy kupowaniu produktów zwracam uwagę na tłuszcze trans. Na początku trudno było mi rozróżnić zdrowe tłuszcze od tych złych, ale początki nie były łatwe ;)
OdpowiedzUsuńTłuszcze w diecie są niesamowicie ważne. Wiele jednak osób nie potrafi rozróżni, które tłuszcze są zdrowe, a które nie. dlatego też musimy pamiętać o zdrowych, naturalnych tłuszczach trans w naszej diecie.
OdpowiedzUsuń